Fra Svangaskarð til Steimoegga

Av Magne O. Rønningen

En av de mest eksotiske signeringene i norsk grasrotsfotball, i hvert fall på trenersiden, skjedde nylig hos 4. divisjonslaget Alvdal. Tidligere landslagstrener for Færøyene, Pall Hagbert Gudlaugsson, skal nemlig trene blåtrøyene de neste tre sesongene.

De som er litt overkant interessert i fotball kjenner kanskje til mannen allerede. Gudlaugsson trente nemlig Færøyene til deres første seier noensinne. Seieren mot Østerrike (1-0) i kvalifiseringen til EM i 1992 er regnet som en av de største skalpene i  fotballhistorien. Laget kom seg aldri til sluttspillet i Sverige, men Gudlaugsson var blitt en folkehelt på det lille øysamfunnet. Også i resten av Europa hadde man bitt seg merke i bragden.

Gudlaugsson, som opprinnlig er islending, trente Færøyene frem til 1993. Sett bort fra et mellomspilll som assistentrener for landslaget under Allan Simonsen, har Gudlaugsson stort sett trent klubber på Island siden den gang. Hans siste jobb før Alvdal var riktignok som trener for det færøyske toppserielaget B68 Toftir.

For Alvdal er denne signeringen kanskje den største siden den tidligere Åtvidaberg- og Kaiserslautern-proffen, samt mannen med 37-landskamper for Sverige, Roland Sanberg ble hentet inn som hovedtrener i 1988. Den gang befant klubben seg på nivå to i seriesystemet.

Gudlaugsson er fra sin tid som landslagstrener husket som en uredd person, en som alltid trodde Færøyene kunne oppnå gode resultater mot større nasjoner. Kanskje er det nettopp det Alvdal trenger for at publikum igjen kan få oppleve freske fraspark på Steimoegga idrettspark.

NB: Svangaskarð var hjemmebanen til Færøyene i perioden Gudlaugsson trente laget. Kampen mot Østerrike ble derimot spilt i Landskrona da gressteppet på Svangaskarð ikke ble godkjent av UEFA.

@magneor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: