Norsk fotballs festdag – en nostalgitripp sett fra Møre

Av Gunnar Mørk

Cupfinalen er norsk fotballs festdag, sies det gjerne. Det er mye sant i det. En lang fotballsesong avsluttes, og det står om en tittel og europacupspill. Og det er ikke minst en fin bonus for finalistenes supportere, som gjennom cupfinalesangene og supportertreffene før finalen, får sette litt lys og oppmerksomhet på sitt lag. Jo da: Man kan lett argumentere at det å vinne serien både er mer prestisjefullt og mer imponerende, men hvis det toget har gått, er det ingenting som slår det å stå med pokalen på Ullevaal foran horder av trofaste og dedikerte fans, og motta hyllesten.

Og ringvirkningene er store. Da Tor Ole Skullerud tok over Molde før 2014-sesongen, kunne han bruke europacupargumentet når han hentet gode, norske talenter som forsterket laget. Cupgullet i 2013 ble for sikkerhets skyld sikret gjennom seier mot Rosenborg i finalen, noe som ga en følelse av at Molde kunne utfordre de svarthvite også i serien. Hvilke spillere Skullerud hadde fått og ikke fått uten dette å spille på, blir bare spekulasjoner, men at det gjorde vårvinduet enklere, hersker det liten tvil om. Resultatet var gull i cup og serie i 2014, med poengrekord i serien som krona på verket.

Eller hva med da Aalesund tok sin første tittel noensinne, og tok cupgullet foran nesa på nettopp Molde Fotballklubb i 2009? Året etter gjorde Aalesund sin beste eliteseriesesong noensinne, og man kan ane at fjerdeplassen i 2010-sesongen var godt hjulpet av en tittel året før, som muliggjorde europacupkvalifisering og dermed flere spille som både var interesserte og dedikerte når de satte seg på flyet nordvestover for å spille for de oransje.

Og «alle» husker nok Hødd, som i 2012 vant cupfinalen mot Tromsø, og som fikk pluss på økonomisida gjennom salg av spillere som fikk profilert seg både i semifinalen og i finalen. I dag sliter Hødd sportslig, men er fortsatt gode på klubbdrift, og har en stadion og et spillerutviklingsarbeid som bærer bud om at de igjen kan etablere seg på nest øverste nivå i Norge.

Disse eksemplene viser noe sentralt: Cupen er viktig, både sportslig og økonomisk. Cupen gir enkeltspillere og lag en mulighet til å skinne på fotballens teaterscene. Cupen gir klubber som ikke har kvalifisert seg gjennom serien, muligheten til å komme ut i Europa. Og cupen gir supportere og tilhengere ekstra entusiasme, og en folkefest som de «vanlige» seriekampene ofte ikke innbyr til.

Derfor: Når Vålerenga-Sarpsborg og Molde-Lillestrøm spilles i dag og i morgen, står det noe på spill. Noe viktig. Noe som bør engasjere. Det står om en tittel, verken mer eller mindre.

Det er altså ikke uten grunn at det sies, for det er sant: Cupfinalen er norsk fotballs festdag!

 

Gunnar Mørk (f.1981). Møring, lektor, og glad i fotball. Rødt hjerte og blått blod.

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑